0

St Olavsloppet – landsvägsstafetten

St Olavsloppet,
en landsvägsstafett med total sträck på cirka 340km. Loppet är uppdelat på fyra dagsetapper mellan Östersund och Trondheim, starten sker i Trondheim i två år innan man vänder och startar i Östersund i två år.

2019 var mitt andra år där jag sprang för skatteverkets lag Skattevärk. Ett härligt gäng med stor gemenskap.
Just gemenskapen är den större delen i transporten över gränsen. Just i år hade jag valt att springa varje dag under loppets fyra tävlingsdagar,

Foto: H. Axelsson

Dag 1: Stjørdal – Framnes, 9,2km

Första sträckan för mig var sträcka sju i årets St Olavslopp, Stjørdal till Framnes 9,2km.
Starten i Stjørdal startar relativt platt, något som gärna drar upp tempot vid start. Några ryggar med några minuters försprång gjorde att tempot drevs upp lite extra.

Jag hade kikat på banprofilen innan, men detta var tydligen inte nog. Efter ungefär 3km kommer något som jag själv kallar för väggen.
Här gick det uppför, nästan 2km och en stigning på nästan 100 meter. Det låter inte mycket men denna gång blev det för mycket. Med stumma ben så tog jag mig upp och fick mer plan löpning med några sura backar.

Starten blev för mycket, med bättre planering av sträckan hade jag tagit det lugnare vid start och haft mer ork under sträckans andra halva. Men kände att jag gjort bra resultat trotsa allt.

Mina tider enligt klockan
Sträcka: 9.08km
Tid: 42.42
Tid/km: 4.42

Foto: H. Axelsson

Dag 2: Vaterholmen – Sul, 8,9km

Efter dag ett så hade jag nu skrämt igång kroppen.
Jag kände mig taggad och hade nu en sträcka som jag gillar. Vaterholmen till Sul, 8,9km uppför. Här vet jag att det går uppför under hela sträckan.

Öppnar starkt men i ett medvetet lägre tempo, det går ändå fort och farten lyckas jag öka efter hand som jag tog mig uppför på den norska vägarna.
Det är kul att springa när man känner sig stark, när man tar sikte på en rygg, nästa rygg, nästa och så vidare. De små målen med att jaga ryggar hjälper mig att hålla tempo och hålla små mål efter vägen.

Mina tider enligt klockan
Sträcka: 9.07km
Tid: 41.37
Tid/km: 4.35

Foto: St Olavsloppet

Dag 3: Saxån – Stalltjärnsgropen, 11,2km

Dag 3 blev min bästa dag i årets St Olavslopp.
Skalstugevägen och ner från kalfjället blev det fart under skorna, det blev en dubbelsträcka men bara 11,2km.

En missberäkning vid växlingen gjorde att några minuter missades och jag startade rätt så förbannad på mig själv.
Detta hjälpte mig nog lite att dra upp tempot och återigen ett gäng ryggar att ta sikte på.

Denna sträcka och denna dag var allt så perfekt i löpningen, jag kände mig inte trött utan kunde bara mala på i inslaget tempo. Det var en sån fantastisk skön känsla, det är inte många dagar man klaffar in en sån form och ett underbart driv.

Mina tider enligt klockan
Sträcka: 11.23km
Tid: 50.13
Tid/km: 4.28

Dag 4: Åre – Såås, 7,9km

Startsträcka och start tidigt på morgonen är inte min melodi. Fjärde och sista dagen så blev det just detta för mig med start i Åre.
Det var ingen lång distans men kroppen ville inte svara vid uppvärmningen. Det blåste mycket hård västlig vind, det var bra för vi sprang öster ut.

Men start är alltid start, det är många som tjuvrusar och det är trångt innan fältet har dragits ut.
Jag vet om det och ställer mig medvetet längre bak vid start, men ändå så kommer man snabbt fram och löpningen på E14 efter ett par kilometer är besvärlig att komma förbi då man har bilar och lastbilar i ryggen, man kan inte se vad som händer bakom en när man har full fokus framåt.

Sträckan denna dag är tung, inte med speciellt stora backar utan det är kroppen som protesterar. Jag hamnar även i en grupp löpare där jag tycker det går för långsamt att ligga i rygg och ta hjälp, detta samtidigt som det går för fort för att gå om och dra själv så det var några tillfällen där man sprang om samma person hela tiden. Det såg säkert lite komiskt ut.

Mina tider enligt klockan
Sträcka: 7,95km
Tid: 36.18
Tid/km: 4.34

St Olavsloppet 2019

Det var några fantastiska dagars löpning från Norge till Sverige.
Jag hade en grym form och gjorde några riktigt bra tider, det hade jag inte på känn innan loppet så det är skönt när det stämmer

Med långa dagar, mycket bil och mycket pepp till lagkompisar och andra kämpar ut efter sträckorna så är St Olavsloppet ganska slitsamt. Det gäller att alla tider klaffar för växlingar och där har vår lagledning gjort ett fantastiskt jobb med att sy ihop denna enorma påse av transport och växlingar så allt stämmer.

Sammanfattningen av mitt sjätte St Olavslopp är att jag är redo för 2020, men då med omvänd sträckning med start i Östersund och målgång i Trondheim.

Robban

Kommentera