0

Å-stadsloppet 2019

Från början var det Köpenhamn halvmaraton som var höstens fokus, men ändrade planer gjorde att det blev en resa till Örebro.
Det var nog den extra månadens träning som behövdes, kanske inte för prestationen utan mer mentalt.

Resa natten innan

Detta var något helt nytt för mig, jag har aldrig tidigare rest natten inför tävling. Så här hade jag ingen som helst aning om hu kroppen skulle vara på tävlingsdagen.
SJs nattåg från Östersund, plats i sovvagn gjorde att jag sov bättre än någon resa tidigare. Det blev en helt perfekt natt och ankomsten till Örebro var i ungefär samma som inför tävlingsdagen till Göteborgsvarvens de år jag varit med där.

Tidig morgon och dagens start av en ordentlig hotellfrukost, lugn och ro i över en timme. Hotellfrukost är något jag gillar även vid tillfällen då jag själv inte bott på hotellet.
Det finns alla möjligheter att kunna få den där stunden och utan stress då väcka kroppen.

Tävlingsstarten närmar sig

Är det något som jag har i mina planer inför en tävling så är det att slippa stressen. Är det en ny plats som i Örebro så handlar det om att veta vart jag ska och att allt runt omkring fungerar inför loppet.
Då vill jag ha god tid innan start, att vara på plats och ha nummerlappen i min hand för att kunna sitta i ett omklädningsrum och lyssna på musik.

Tävlingen

Jag var osäker på min form inför loppet, jag hade Göteborgsvarvet ekande i huvudet om vad som hände efter 13km i våras. Sommaren och de sista månaderna har gått fantastiskt bra och nu står jag här vid starten.

När startskotten går av så är jag i någon mellan grupp av halvmaratonlöpare, det går fort och farthållaren för 1.30 ligger strax för mig. Gruppen av löpare har ett bra tempo men ändå inget överdriven tjuvrusning vilket gör att jag hittar min egen rytm relativt fort.

Efter första kilometern visar klockan 4.13 men så fort kan det inte gå, är det något fel på klockan?
Den andra kilometern har samma tempo och jag börjar nu inse att det är denna fart jag håller. Nu håller jag detta tempo så får vi se vart det bär för allt känns så fantastiskt bra.

Resan fortsätter in mot de centrala delarna av Örebro och Örebro slott, här passeras 5km på tiden 21.37. Tempot hålls och det är hittills ett fantastiskt lopp.
Tempot i gruppen är fortfarande högt, men ungefär vid 6km så viker 10kilometerslöparna av och det blir direkt glesare i gänget.
Nu måste huvudet och kroppen samarbeta för draghjälpen är borta.

10km på tiden 44.04 med bra tryck i skorna
Får man säga efter 10km att man är oförskämt pigg så är det nu denna rad ska läsas upp flera gånger.
Vi är nu ett gäng som hamnat tillsammans och jag lägger mig direkt i rygg för att få den där lilla hjälpen.
När en timme av loppet är avverkat så passerar jag 13.56km, det har varit ett mål under längre tid att springa under 13km på 60 min. Ett av alla rekord som blev i Örebro.

Men det är strax efter timmen som trycket i sulorna försvinner, som kroppen mer än gärna vill stanna men huvudet skriker att kämpa på. Första promenaden kommer strax innan 15km, max 10 sekunder innan jag ska springa igen. Med 6km kvar så är det max 30 minuters arbete om jag tappar allt i löpningen.

Det är tungt nu men kämpandet pågår, kilometrarna blir förre och färre. Men samtidigt så växlas löpning med gång ganska frekvent, kroppen är inte på humör för att springa. Med 2km kvar så finns det inte alls många krafter kvar mer än att nu ska jag i mål, nu gör jag allt för att inte gå något innan jag målgång.
Väl i mål då klockan stoppas och jag inser min tid är magisk, med första halvan av loppet galna tempo så lyckades jag på något sätt hålla ihop och göra en riktigt bra tid i 1.40.30.

Efter omstartens av löpningen 2018 så var det även bästa tider på både 5, 10 och halvmaraton i ett och samma lopp.
Så stolt att galet nöjd med prestationen!

Å-stadsloppet var ett riktigt fint lopp i mycket fina miljöer kring Örebro, en stad jag aldrig varit i tidigare men gärna återvänder till med dess flacka bana så kan det bli mycket bra tider framöver.

Robban

Kommentera